Loopbaancoaching voor christenen

Loop je binnen je werk ergens tegenaan? Vind je dat je werk je onvoldoende uitdaagt? Overweeg je om een carrièreswitch te maken? Voor deze vragen kun je terecht bij een loopbaancoach. Je kan de behoefte hebben om gecoacht te worden vanuit het christelijk geloof; wat zeker mogelijk is.

kerk

Loopbaancoaching iets voor jou?

Als christen kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Zo een coach kijkt samen met jou naar waar je tegenaan loopt of wat je (nog) wilt bereiken. De vraag is voor iedereen anders en daarom is geen vraag raar om erover in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Het uitgangspunt is meer plezier in je werk ervaren door stil te staan wat God en Jezus hierbij voor jou kunnen betekenen. Er kunnen meerdere redenen zijn om een loopbaancoach in te huren:

1) Christen zijn op je werk, hoe doe je dat?

Tegenwoordig is het niet overal vanzelfsprekend om vanuit je geloofsovertuiging te handelen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bepaalde aspecten van je christelijk geloof? Is er ruimte voor gesprek of voel je onvoldoende ruimte om je geloofsovertuiging na te leven? De loopbaancoach kan met jou deze vragen nalopen en kijken naar wat werkt voor jou en het bedrijf waar jij werkt.

2) Voor jezelf beginnen

Een grote stap wat veel voorbereiding vraagt. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Je hebt het plan, maar durft niet? Hoe dan ook, je wilt een nieuwe uitdaging aangaan. Een loopbaancoach kan waardevol zijn bij deze stap, omdat de loopbaancoach aandachtig luistert naar jouw ideeën.

In het gesprek stelt de loopbaancoach de nodige vragen om jouw plan voor jou helder te maken. Niet alleen dat! De loopbaancoach helpt je met het ordenen en de realiteit niet uit het oog te verliezen. Opgaan in je plannen is begrijpelijk, maar is het allemaal wel haalbaar? De loopbaancoach houdt jou scherp. Bekijk ook de werkwijze van een loopbaanadviseur.

3) Je wilt meer!

Je wilt meer uit je werk halen. Je bent van plan om door te groeien binnen je werk of wilt een nieuwe carrière verkennen. Je loopbaanontwikkeling stimuleren en je op weg helpen zijn de taken van de loopbaancoach. Samen met jou kijkt de loopbaancoach naar de beste mogelijkheden voor jou.

Wat wil jij bereiken?

De loopbaancoach luistert aandachtig naar jouw verhaal. Het gaat erom wat jij wil bespreken. Je hoeft het niet eens concreet te hebben. Het gaat erom dat jij een stapje verder wilt komen in je loopbaanontwikkeling.

Het christelijk geloof is een onderdeel van jou. Daarom is het belangrijk om jou ook te benaderen vanuit je geloofsovertuiging.

Zoals een vers uit de Bijbel luidt:

Prediker 3:22 - Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld...

Het gaat om jezelf ontwikkelen als mens en als werknemer. Om met veel meer overtuiging en passie je werk uit te voeren en daarbij meer voldoening te halen uit je werk.

Professionele ontwikkeling

Ontdekken wat je sterke en zwakke kanten zijn kan je helpen om daar bewuster mee om te gaan. Daarnaast sta je stil bij je drijfveren. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Voel je je nog op je plek binnen dit werk, functie en organisatie? Vind je dat je meer kan? Wil je liever een ander functie of voor jezelf beginnen? Al deze vragen beantwoord je middels een gesprek met de loopbaancoach. De loopbaancoach helpt je bij het herstructureren van je antwoorden.

Hoe vind je als christen een goede loopbaancoach?

Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om een goede loopbaancoach eruit te vissen. Als christen wil je gehoord en gecoacht worden door een loopbaancoach die christen is of open staat om vanuit het christelijk oogpunt naar jouw loopbaanontwikkeling te kijken.

Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach. De coach:

  • heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
  • heeft enigszins ervaring (basis loopbaancoaches tot 4 jaar werkervaring)
  • luistert vooral en praat zo min mogelijk
  • velt geen oordeel over jou en je verhaal
  • is empathisch
  • is positief
  • is stimulerend om je tot actie te krijgen
  • beschikt over eigen zelfkennis

Wie betaalt de loopbaancoaching?

Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus op zoek moet naar een nieuwe werkgever kun je als particulier rekenen op een belastingteruggaaf.

Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.