Loopbaancoaching voor hoogbegaafden
Al op jonge leeftijd krijg je te maken met de voor- en nadelen van hoogbegaafd zijn. Een gave wat je bijzonder maakt. Aansluiting vinden met leerstijdsgenoten kan lastig zijn, omdat je cognitief veel verder bent. Op sociaal vlak kun je daardoor wat achter lopen.
Waarom?
Als hoogbegaafd persoon kun je het gevoel krijgen dat je anders bent dan anderen. Het gevoel kan zich uiten in de vorm van buiten de boot vallen binnen groepen. Dat kan je ook overkomen op je werk.
Je intelligentie maakt dat jij dingen sneller door hebt en het werk misschien in minder tijd af krijgt. Bewondering dat je alles sneller af krijgt krijg je hoogstwaarschijnlijk, maar maakt dat de aansluiting met collega's nog wel mogelijk? Dat collega's niet zo goed weten hoe ze met jou om moeten gaan of dat jij niet zo goed weet hoe je aansluiting kunt vinden bij je collega's?
Als hoogbegaafde persoon kun je baat hebben bij een loopbaancoach. Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar waar je tegenaan loopt of wat je (nog) wilt bereiken. De vraag is voor iedereen anders en daarom is geen vraag raar om erover in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Je kunt wat betreft werkgerelateerde onderwerpen denken aan: hoe bouw je duurzame contacten op met collega's tot het behoud van uitdaging in het werk.
Geen uitdaging in je werk
Je mist uitdaging in je werk. Dat heeft iedereen weleens. Een persoon met een normaal IQ weet daar mee om te gaan. Jij als hoogbegaafde wilt de uitdaging blijven op zoeken om de verveling uit je werk te krijgen. Hoe je meer uitgedaagd kunt worden of hoe je met werk kunt omgaan kun je bespreken met een loopbaancoach.
Als hoogbegaafde socialer worden
Een punt waar je als hoogbegaafd persoon tegenaan kunt lopen is het sociale vlak. De loopbaancoach kun je helpen bij het analyseren hoe jij dat aanpakt. Tevens onderzoekt de loopbaancoach hoe jij je sociale contacten op het werk, maar ook in je werk aangenamer voor jou en anderen kunt maken.
3 redenen voor hoogbegaafden om naar een loopbaancoach te gaan
Naast omgang met je hoogbegaafdheid kan een loopbaancoach je ook helpen als je een carrièreswitch wilt maken of als je je verder wilt ontwikkelen binnen je huidige werk.
Je kunt bij een loopbaancoach terecht als je:
- je loopbaan wilt verkennen
- je loopbaan wilt versterken
- een nieuwe weg in slaan binnen je loopbaan (carrièreswitch)
Je kunt je afvragen of je meer uit je werk kunt halen of dat je een nieuwe functie wel interessant vindt. Misschien wil je heel wat anders doen tot je pensioen. Hoe dan ook, een loopbaancoach denkt graag met je mee.
Hoe vind je als hoogbegaafde een goede loopbaancoach?
Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om een goede loopbaancoach eruit te vissen. Als hoogbegaafde een goede loopbaancoach vinden, kan veel tijd kosten. Daarom hebben wij voor jou een aantal belangrijke punten opgesomd om je zoektocht te vergemakkelijken. Een loopbaancoach voor hoogbegaafden:
- heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
- heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
- luistert vooral en praat zo min mogelijk
- velt geen oordeel
- is empathisch
- is positief
- is stimulerend om je tot actie te krijgen
- beschikt over eigen zelfkennis
Wie betaalt de loopbaancoaching?
Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Als je geen werkgever hebt kun je als particulier bij aantoning dat het loopbaantraject geleid heeft naar een nieuwe werkgever rekenen op een belastingteruggaaf.
Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.