Loopbaancoaching voor leraren
Je bent leraar en wilt graag omgaan met bepaalde belemmeringen op je werk. Je wilt weten hoe je bepaalde situaties beter kunt inschatten en aanpakken. Misschien wil je wel doorgroeien of wil je je zelfkennis vergroten. Een jobcoach kan je daarbij helpen!
Beginnende leraar
Je werkt sinds kort als leraar op een basisschool, middelbare school, MBO of het hoger beroepsonderwijs. Je hebt een volwaardige lerarenopleiding gedaan of bent via een carrièreswitch leraar geworden. Kortom je hart ligt bij kennisoverdracht.
Als beginnende leraar kan het werk overweldigend zijn. Je moet voor een groep en de ene groep is de andere niet. Daarnaast kun je met verschillen binnen een groep te maken krijgen. Ga je differentiëren of vind je dat iedereen de lesstof aan kan? Wat voor leraar ben je en hoe pak je het werk aan? Allemaal vragen die in je hoofd omgaan. Na weken en maanden spookt het nog rond en je wilt eigenlijk wel eens in gesprek met een deskundige die geen leraar is en er blanco in staat. Een jobcoach biedt dan de juiste oplossing.
De loopbaancoach is er voor jou en niet voor je werk. Het gaat om jouw loopbaanvraag die jou als beginnende leraar op weg gaat helpen naar meer zelfvertrouwen en plezier in je werk.
Ervaren leraar
Je hebt ervaring in het onderwijs en loopt tegen belemmerende patronen aan. Het kan iets zijn waar jij alleen tegenaan loopt of dat het op teamniveau ligt waar jij je er met name aan stoort. Om het plezier in je werk niet in de weg te staan en je geen stress moet opleveren kan het helpen om met een loopbaancoach daarover in gesprek te gaan.
Een loopbaancoach is een deskundige coach die middels gespreksvoering je tot diepgang brengt bij werk gerelateerde onderwerpen. Dat kan te maken hebben met ergens tegenaan lopen tot jezelf verder willen ontwikkelen als leraar. Ook bij het willen doorgroeien is een loopbaancoach de juiste persoon om aan te denken.
Persoonlijke en professionele groei van de leraar
De loopbaancoach is een sparringspartner die naar jou luistert. Het in gesprek gaan met een professional die een goed luisterend oor biedt is waardevol. Iemand die oprecht luistert en doorvraagt. Iemand die niet oordeelt maar enkel luistert. Iemand die je diepgang biedt. Iemand die je inzichten geeft. Iemand die je tot actie stimuleert. Het gaat om jou, jouw persoonlijke groei.
Hoe ga je met problemen om waarbij je mens blijft maar als professional optreedt? Een loopbaancoach geeft je inzicht in waar je groei ligt op persoonlijk vlak. Samen stellen jullie een plan van aanpak op.
Wat betekent een loopbaancoach voor leraren?
Luisteren, doorvragen en laten ontdekken. Zie een loopbaancoach als een goede sparringpartner en als een spiegel. Je gaat door in gesprek te gaan met een loopbaancoach naar jezelf kijken als persoon en als leraar. Wat wil jij aanpakken? Je gaat daarmee aan de slag. De loopbaancoach ook. Je hoeft aan het begin niet eens een heel concrete loopbaanvraag te hebben. Als je maar weet dat er iets aangepakt moet worden.
Wat er aangepakt moet worden zal snel naar voren komen. Als leraar zal je wel de technieken van de loopbaancoach herkennen. De meest gebruikte techniek is de LSD techniek. Het gaat daarbij om luisteren, samenvatten en doorvragen. De loopbaancoach zet de ontdekkingen op papier en samen stellen jullie een plan van aanpak op.
Leraren zijn in het algemeen leergierige mensen. Dat wordt dan ook van jou verwacht. Tenslotte is er werk aan de winkel. De opgestelde SMART-doelen zijn voor jou bedoelt. Jij gaat eraan werken en samen met je loopbaancoach evalueren jullie tussentijds. Je kunt rekenen op een goede extrinsieke motivatie vanuit je loopbaancoach. Lees ook verder op pagina werkwijze loopbaancoach.
Hoe vind je als leraar een goede loopbaancoach?
Iedereen mag zich loopbaancoach noemen en dat maakt het lastig om de goede loopbaancoach eruit te vissen. Als leraar kun je baat hebben bij een goede loopbaancoach. Kies voor een loopbaancoach met de nodige opleiding en ervaring om op deskundige wijze geholpen te worden. Hieronder een opsomming waar je op kunt letten bij het vinden van een goede loopbaancoach. De coach:
- hij/zij heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
- heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
- luistert vooral en praat zo min mogelijk
- velt geen oordeel
- is empathisch
- is positief
- is stimulerend om je tot actie te krijgen
- beschikt over eigen zelfkennis
Wie betaalt de loopbaancoaching?
Indien je door je werkgever doorverwezen wordt naar een loopbaancoach kun je verwachten dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit met je werkgever. Als je geen werkgever hebt en dus op zoek moet naar een nieuwe werkgever na een ziekteperiode of werkloze periode kun je als particulier rekenen op een belastingteruggaaf.
Wil je weten of loopbaancoaching iets voor jou is? Dan kun je je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past.