Loopbaancoaching voor starters
Ben je een starter en op zoek naar de juiste aansturing in je werk? Loopbaancoaching kan je daarbij helpen. Als starter wordt je overweldigd met zoveel nieuwe indrukken en sluit je aan bij een bestaand team. Dat vraagt veel van je en de vraag blijft, hoe ga je daarmee om?
Je eerste baan
De tijd is aangebroken, je bent klaar met je studie en mag aan de slag bij een werkgever. Je hebt er zin in! De meeste organisaties kennen een inwerkperiode waarin je door een collega gecoacht wordt. Deze collega is aangewezen door de organisatie om je te ondersteunen waar nodig. De coaching is dus gericht op het leren van het werk zelf en niet om jouw eigen leerproces. Wanneer je je leerproces voorop wilt stellen, wat volkomen logisch is, kun je een loopbaancoach inschakelen.
Wat betekent een loopbaancoach voor starters?
De loopbaancoach is jouw persoonlijk aanspreekpunt. Je bent starter en bent benieuwt naar hoe je het werk het beste kunt aanpakken. Misschien vraag je je af waar je sterke en zwakke punten liggen en wilt leren deze bewust in te zetten. Gaat het om persoonlijke en/of professionele groei? Dan heb je baat bij de loopbaancoach die je middels gesprekken stimuleert om het beste uit jezelf te halen als starter.
Hoe vind je als starter een goede loopbaancoach?
Het kan lastig zijn om een goede loopbaancoach te vinden als starter. Daarom is het belangrijk om op bepaalde punten te letten. Waar kun je op letten bij het zoeken van een goede loopbaancoach? Een goede loopbaancoach voor starters voldoet aan de volgende eisen:
- hij/zij heeft een gecertificeerde en/of geaccrediteerde opleiding afgerond
- heeft enigszins ervaring in het coachen in zijn of haar vakgebied
- luistert vooral en praat zo min mogelijk
- velt geen oordeel
- is empathisch
- is positief
- is stimulerend om je tot actie te krijgen
- beschikt over eigen zelfkennis
Loopbaancoaching voor starters, heeft het zin?
Als je ambitieus bent en graag je eigen grenzen verlegt of je werk (niet) meer goed voelt dan kun je veel baat hebben bij loopbaancoaching. Zie een loopbaancoaching als een manier om verder te kunnen. Je krijgt het nodige inzicht en stimulans om de stap(pen) te zetten op je werk. Het heeft zeker zin en is de moeite waard om eens te zitten met een loopbaancoach.
Betaalt mijn werkgever de kosten?
Als je door je werkgever verwezen bent naar een loopbaancoach, dan kun je erop rekenen dat zij voor de kosten opdraaien. Bespreek dit vooraf. De werkgever reserveert een deel voor de scholing van zijn werknemer. Uit dat potje zou je loopbaantraject betaalt kunnen worden.
Ga je als particulier zelf naar een loopbaancoach, dan wordt het in de meeste gevallen niet vergoed door je werkgever. Als het bedoelt is om jezelf verder te ontwikkelen, dan betaal je de kosten ook zelf. Het kost je wel wat, maar vergeet niet dat het je op de lange termijn ook wat oplevert. Je kunt je oriënteren door gratis en vrijblijvend meerdere offertes van loopbaancoaches uit jouw regio op te vragen. Vergelijk eens het aanbod en bekijk welke coach het beste bij je past. En wat de kosten zijn natuurlijk.